DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

 

POCHOD SVĚTLUŠEK

 

Tradiční lampiónový průvod do kostelíku a Domečku Na Kopečku

Středa 17. 12. 2014

 

 

Ani letos jsme v rumburském Mateřském centru Větrník nevynechali vánoční průvod zvaný Pochod Světlušek a ve středu v podvečer 17. prosince 2014 jsme se již po šesté vydali cestou od Bazénu směrem ke kostelíku na Kopečku. Rozzářené lampióny nás nenechaly zabloudit a nic nevadilo, že poprchává. Vždyť jsme mezi studenými kapkami pozorovali i sněhové vločky, které byly předzvěstí, že na Kopečku sněží. Ano, v Domečku Na Kopečku už od 15 hodin probíhalo tradiční veselé a zábavné odpoledne pro děti a rodiče.

My však nejprve zavítali do kostelíku, kde jsme se na chvíli ztišili, poté si společně zazpívali několik oblíbených koled a nakonec zde děti předaly svá psaníčka s přáním Ježíškovi do nachystané schránky (ty, které je neměly napsané či namalované, je do schránky pošeptaly). A nyní už jsme se konečně mohli zahřát v útulných prostorách Domečku. U rozpálených kamen nás čekalo milé překvapení - nejen děti, ale i všechny dospělé očaroval svým uměním mladý kouzelník Jakub, který předvedl řadu parádních kousků. Děti i rodiče mu ochotně asistovali a nevěřícně sledovali jeho obdivuhodnou dovednost.  Tento večer jsme i díky Jakubovi všichni prožili kouzelnou předvánoční chvíli. Děkujeme moc! Po představení pokračoval program v čajovně, kde děti mohly shlédnout několik zimních pohádek a pochutnat si na dobrém nápoji či voňavém občerstvení. Večerní soutěže o nejlepší vánoční cukroví pro šikovné hospodyňky a hospodáře, která vypukla v 19 hodin, už se zúčastnili jen ti nejodolnější z nás, ale to už je zase jiný příběh..

Máme před sebou nejsvátečnější dny v roce a tak jsme o to vděčnější, že je můžeme prožívat s společně s ostatními rodiči a jejich dětmi. Těm zúčastněným a aktivním děkujeme za jejich celoroční přízeň a podporu. Vám všem pak do nového roku přejeme hodně spokojenosti, pevné zdraví a spoustu lásky.

 

SVATOMARTINSKÝ TÝDEN

 

Tradiční oslava svatomartinskému svátku v MC Větrník

Týden 10. 11. – 14. 11. 2014

 

 

I letos jsme si v mateřském centru Větrník v Rumburku připomněli legendu Svatého Martina - patrona vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. V rámci dopoledních výtvarných bloků jsme proto v tomto týdnu s rodiči a dětmi vyráběli koníky. K tomuto svátku nedomyslitelně patří také dobře vykrmená, upečená husa a jiné dobroty, a proto jsme se zaměřili i na besedování nad tradičními recepty. Díky paní Jitce Šedivé, která v úterý 11. 11. 2014 přinesla do Větrníku napečené svatomartinské rohlíčky, jsme mohli jednu z nejznámějších svatomartinských pochoutek navíc i ochutnat. A že byly skutečně výborné, přikládáme její osvědčený recept:

 

Těsto

40 dkg polohrubé mouky
2 dkg droždí
1 vejce
5 dkg másla (rozehřáté a znovu vychladnuté)
10 dkg cukru moučky
150 ml mléka

Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Poté vše důkladně promícháme a necháme kynout v teple. Z vykynutého těsta na vále rozválíme kolo, které rozdělme na 12 trojúhelníků.

 

Náplň na 24 ks

20 dkg mletého máku
300 – 330 ml mléka
10 dkg piškot – mletých
5 dkg cukru
18 ml rumu ( 1 PL )
3 dkg rozinek
vanilkový cukr

Mák povaříme chvíli v mléce, poté do něj vmícháme ostatní ingredience. Trojúhelníčky plníme od širšího konce a stočíme do rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě lehce vykynout. Pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.

 

 

Marcipánové dortíkování ve Větrníku

 

Sladká dílnička v rumburském Větrníku

Středa 5. 11. 2014

 

 

 

Toto středeční dopoledne v MC Větrník bylo opravdu výjimečné. Pod odborným vedením paní Jitky Švecové jsme uspořádali cukrářskou dílnu, při níž měly naše maminky příležitost vyzkoušet si výrobu potahovaných dortů. Počet účastníků dortové dílničky byl omezen a také okamžitě naplněn. Dortové korpusy Jitka připravila předem, dílna byla totiž zaměřena především na zdobení potahovací hmotou. Není jistě těžké si představit, jak zábavná atmosféra během tohoto dopoledne ve Větrníku byla a jak pod rukama šikovných maminek postupně vznikaly obdivuhodné výtvory. Však si také díky Jitčinu zručnému předvádění postupu práce, jejím praktickým radám a inspiraci každá maminka mohla odnést domů vlastnoručně vyrobený dort jako od profesionálního cukráře!  Nahlédnutím do fotogalerie na našich webových stránkách a Facebooku se o tom můžete přesvědčit i vy. A jak dorty chutnaly? Každý, kdo mohl ochutnat potvrdil, že senzačně…

Pro veliký zájem maminek se budeme snažit dortíkovou dílničku v nejbližší době znovu zopakovat. Aktuální informace budou k dispozici na našich webových stránkách.

Všem aktivním maminkám děkujeme za účast a těšíme se na další setkávání.

 

HALLOWEEN PARTY 2014

 

Oslava nejstrašidelnějšího dne v roce ve Větrníku

Středa 29. 10. 2014

 

 

Již třetí halloweenská párty v Mateřském centru Větrník je za námi! Ani letos nechyběly vydlabané dýně, pavouci, netopýři, originální helloweenské dobroty z kuchyně šikovných maminek nebo děti nalíčené a převlečené za hrůzostrašná strašidla a jiné příšery.

Na tradiční větrníkové oslavě se opět sešlo úžasné množství lidiček. Některé děti s rodiči se nejprve pustily do výroby tradičních halloweenských symbolů jako sádrové dýně a další ozdoby. Další se zase nechali zlákat nachystanými dobrůtkami a s chutí ochutnávali roztodivné kulinářské výtvory - perníkové duchy, pavoučí koláč nebo čerstvé hrobečky...

 

 

Nechyběly ani oblíbené soutěže (o nejhezčí mumii) a malování na obličej. Pod šikovnýma rukama naší Jitky se děti postupně proměňovaly v duchy, čarodějnice, upíry a další strašidelné bytosti...

Jako každý rok, i tentokrát jsme na závěr oslavy společně vyrazili na tajemný průvod. Cestu nám ukazovaly rozzářené vydlabané dýně, které nás zavedly na louku u bazénu. Odtud jsme nakonec vypustili více jak dvacet halloweenských lampionů štěstí a prožili jejich úžasnou atmosféru... Více bezpochyby napoví obrázky v naší fotogalerii..

Rádi bychom touto cestou vyjádřili své díky všem, kteří pomohli s organizací a klidným průběhem oslavy. Speciální dík pak patří Domu kultury Rumburk, který zajistil ozvučení celé akce.

 

Větrníkový Helloween 2014 stál jednoduše opět za to!

 

MC Větrník od září v novém 

 

Prázdniny jsou u konce a mnoho dětí a jejich rodičů čeká nová etapa spojená s nástupem do mateřské školky či základní školy. Stejně tak i Mateřskému centru Větrník odchází do školy – za novým zaměstnáním - její zásadní postava a spolek tudíž prochází výraznou proměnou. Odcházející Ivonu Kubovou, která v posledních letech stála v čelních řadách MC,  starala se o jeho každodenní chod a zajišťovala realizaci převážné většiny programů, nahradí větrníková stálice v záloze a zasloužilá maminka v jednom – paní Jaruška Michelová. Ta byla již u samého zrodu centra, a je proto zárukou zdárného pokračování v jeho tradičním duchu. Není to však jediná změna, kterou Větrník chystá. Realizační tým se přes prázdniny rozrostl o další zajímavé tváře jež si kladou za cíl jeho další posun vpřed.

S dobrovolnickou a přitom nepostradatelnou pomocí Ing. Heleny Knajflové od července intenzívně pracujeme na tvorbě projektů a žádostí na podporu činnosti MC v roce 2015. Již toto září bychom však našim návštěvníkům rádi nabídli několik nových programů. Budeme je moci realizovat i díky posile paní Andělky Radové, jež by se chtěla specializovat zejména na tvořivé dílny pro rodiče s dětmi nebo na pohybové aktivity, a tím se nám podaří rozšířit odpolední provoz Větrníku. Nově chceme zajišťovat také péči o děti v průběhu vzdělávacích programů či přednášek pro rodiče a za zmínku bezpochyby stojí i chystané muzikoterapeutické kroužky s paní Dagmar Farskou. Příznivci Větrníku se tedy mohou těšit na příjemné změny, o nichž budeme podrobněji informovat na našich webových stránkách  www.vetrnik-rumburk.wbs.cz či připravovaném facebookovém profilu.

Pokračování dosavadní činnosti Mateřského centra Větrník a úspěšná realizace výše uvedených plánů je mimo jiné vázána i na zdárnou dohodu s příspěvkovou organizací Dům kultury Střelnice a sportoviště města Rumburk, jejíž prostory v současnosti užíváme. Děkujeme proto vedení této organizace a zejména jejímu řediteli Mgr. Miloslavu Kucerovi za  vstřícnost a ochotu k další spolupráci s Větrníkem. Ať je pro všechny přínosem.

                                                                                                             

Závěrem bych jménem realizačního týmu MC Větrník touto cestou ráda poděkovala Ivonce Kubové za vše co Větrníku a jeho uživatelům doposud věnovala. Za osobní přístup a úžasné nasazení, kterým jej obohatila a pomohla ho celá ta léta udržovat nad vodou. Za její lidskost, nezištnost a dokonalé partnerství. A nakonec i za to, že zůstává jeho aktivní členkou i dál. V novém zaměstnání jí ze srdce přejeme hodně úspěchů a tvůrčího naplnění.

Rumburské mateřské centrum Větrník  

ve spolupráci s dětským atletickým oddílem Sporťáčci a AC Rumburk

 

uspořádalo

u příležitosti 36. ročníku Běhu Rumburské vzpoury

 

v neděli 08. 06. 2014 od 10:00 do 13:00 hodin

 

Atletiku pro děti

 

 

  • Pořádáním závodu v atletickém víceboji pro děti a rodiče jsme navázali na úspěšný závod, který pod názvem Táta dneska frčí proběhl v červnu loňského roku na atletickém stadionu v Rumburku.
  • Tentokrát se Atletika pro děti stala součástí významného běžeckého závodu s dlouholetou tradicí – 36. ročníku Běhu rumburské vzpoury. Byla jeho doprovodným programem a pomohla vytvořit dokonalé zázemí pro sportovně založené a aktivní rodiny s dětmi.
     
  • Měsíc červen v letošní kampani Křídla a kořeny věnován tématu Otec a rodičovství, proto byla tato událost skvělou příležitostí zejména pro tatínky s rodinami. A to i pro ty, kteří se nepřišli přímo zúčastnit lesního půlmaratonu. Rodiče mohli využít příležitost poměřit své síly v atletickém víceboji spolu se svými dětmi i mezi sebou.

 

Fotografie si prohlédněte ZDE

 

  • Děti i jejich rodiče tedy čekalo v neděli 08.06.2014 2014 v areálu Baráčnické rychty v Rumburku v Podhájí akční dopoledne, plné sportu, fandění, zábavy i odměn.

 

 

MC Větrník se touto akcí připojilo k celoroční kampani Křídla a kořeny naší rodiny, kterou vyhlásila Síť mateřských center jako svůj příspěvek k 20. výročí Mezinárodního roku rodiny.

 

Křídla a kořeny naší rodiny – celoroční kampaň Síť mateřských center jako příspěvek k 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN. Kampaň bude probíhat po celý rok na různých místech republiky. Posláním kampaně je otevřít prostor pro veřejnou diskusi a síťování stěžejních odborníků a dalších aktérů v oblasti rodinné problematiky (napříč státním, neziskovým i ziskových sektorem) včetně zapojení rodin samotných. Každý měsíce má své specifické zaměření na úhel pohledu na rodinu propojený s významnými dny. Více: www.kridla-koreny.cz

Síť mateřských center o.s. vznikla v roce 2001. Posiluje občanský život komunity, hodnoty rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohu rodičů, mateřskou a otcovskou roli ve společnosti, podporuje právní ochranu rodiny, mateřství a rovných příležitostí pro všechny, usiluje o zdravý život ve zdravém prostředí. Síť MC poskytuje svým členům podporu a metodické vedení, pomáhá vzniku nových MC, pořádá semináře a konference, spolupracuje se státními i nestátními organizacemi i se zahraničními subjekty podobného zaměření. V současné době sdružuje Síť MC téměř 300 členských MC. Více: www.materska-centra.cz

 

Rumburská mateřská centra Větrník a Koťátko

uspořádala

v sobotu 31. 05. 2014 od 10:00 do 13:00 hodin

 

Den dětí v rumburské Loretě


  • Oslavou dne dětí jsme navázali na úspěšnou akci v minulém roce a upevnili vzájemnou spolupráci mezi rumburskými mateřskými centry.

 

  • Pro děti i jejich rodiče byly v sobotu 31. 05. 2014 v Loretě Rumburk připraveny soutěže a výtvarné dílny, malé pohoštění i sladké překvapení. Oslava Dne dětí byla navíc doprovázena interaktivní anketou RUMBURK OČIMA DĚTÍ A RODIČŮ, která v ambitu rumburské barokní památky potrvá do září 2014. Veřejnost jejím prostřednictvím má příležitost vyjádřit svůj postoj k městu Rumburk nevšedním a tvořivým způsobem zatím co mateřská centra jedinečnou zpětnou vazbu. Rodiče mohou spolu s dětmi fotografovat, kreslit či vyrábět trojrozměrné exponáty, jimiž přiblíží, co se jim v Rumburku líbí, nelíbí, nebo co jim v našem městě chybí.

 

 

 

Obě centra se touto akcí připojila k celoroční kampani Křídla a kořeny naší rodiny, kterou vyhlásila Síť mateřských center jako svůj příspěvek k 20. výročí Mezinárodního roku rodiny. Posláním kampaně je otevřít prostor pro veřejnou diskusi stěžejních odborníků a dalších aktérů v oblasti rodinné problematiky včetně zapojení rodin samotných.

  Kampaň probíhá po celý rok na různých místech republiky. Každý měsíce bude mít své              s  specifické zaměření na úhel pohledu na rodinu propojený s významnými dny, které do daného
    měsíce spadají (viz níže). Formát zapojení jednotlivých účastníků záleží na lokálních podmínkách.  

    Pro více informací o kampani na www.kridla-koreny.cz

 

Světový týden respektu k porodu v Rumburku

 

 

Světový týden respektu k porodu má svůj původ ve Francii, kde byl poprvé vyhlášen v roce 2004 nezávislou organizací AFAR (Frankofonní aliance pro respekt k porodu), což je asociace sdružující osoby a organizace, snažící se o humanizaci porodu. Česká republika se k této iniciativě připojila v roce 2006. Letos poprvé se do této kampaně zapojila i rumburská porodnice, která ve spolupráci s mateřským centrem Větrník připravila ve třetím květnovém týdnu festival věnovaný těhotenství a porodu.

Ve dnech od 19. do 25. 5. 2014 měly v dopoledním programu Větrníku probíhat odborné přednášky o těhotenství, šestinedělí, péče o novorozence či alternativních metodách u porodu, a to pod vedením porodních asistentek a novorozenecké sestry Lužické nemocnice a polikliniky, a.s. Připravena byla také průvodkyně předporodními kurzy s ukázkou cvičení pro těhotné ženy a celý program pak měl být zakončen Dnem otevřených dveří v rumburské porodnici. Pro nedostatečný zájem veřejnosti však proběhly jen některé ze zmiňovaných aktivit. 

Kompletní program akce ZDE

 

V pondělí 19. 5. 2014 byl návštěvnicím Větrníku podrobně představen program celého festivalu. Maminky byly současně seznámeny s celostátním projektem Přirozený porod v porodnici, do kterého je od ledna letošního roku zapojena i rumburská porodnice. Oba projekty spolu úzce souvisejí. V úterý 20. 5. 2014 proběhla za pěkné účasti beseda o šestinedělí s porodní asistentkou Bc. Lindou Kocůrkovou provázaná interaktivní přednáškou Bc. Věry Meistnerové na téma péče o novorozence. Maminky zaujaly nejen praktické ukázky na modelu, ale zajímaly se i o to, jak probíhají porody právě v rumburské porodnici. Jejich dotazy a připomínky byly pro obě přednášející odbornice velmi cenné.

Další přednášky, které měly proběhnout ve středu a ve čtvrtek, však byly pro nedostatečnou účast zrušeny. Porodní asistentky Mgr. Dana Křemenáková a Jitka Kebzová tak bohužel nedostaly prostor k prezentaci svých programů. Budou však domluveny náhradní termíny přednášek, které MC Větrník včas zveřejní na svých webových stránkách.

Závěr Týdne respektu k porodu se naštěstí vydařil. Den otevřených dveří v rumburské porodnici své zájemce přilákal a ti s chutí využili možnosti prohlédnout si porodní sály i oddělení šestinedělí. Do porodnice se tak přišly podívat nejen nastávající maminky, které se rozhodují kde budou rodit, ale i ty, které zde již rodily a byly zvědavé, jak se porodnice s odstupem času proměňuje.

 

Přestože organizátorům akce vyvstává nepříjemná otázka proč se festival nesetkal s větším ohlasem, patří jejich veliký dík všem maminkám, které jej podpořily svou účastí. Staly se  jeho nedílnou součástí a navíc svou aktivitou poskytnuly odborníkům důležitou zpětnou vazbu a řadu cenných podnětů. Mohou tak napomoci při zkvalitňování péče poskytované všem nastávajícím maminkám, rodičkám a šestinedělkám, které se rozhodnou rodit v rumburské porodnici, stejně jako motivovat Lužickou nemocnici a mateřské centrum Větrník k uspořádání dalších ročníků tak důležité kampaně, jakou Světový týden respektu k porodu bezesporu je.

 

 

 

JARO 2014 VE VĚTRNÍKU

 

V mateřském centru Větrník je neustále živo. A co teprve na jaře! Posuďte sami:

V březnu – jako přípravu na oslavu Dne Země - jsme spolu s paní Janou Tadičovou připravili pro rodiče s nejmenšími dětmi program s názvem Vodní svět. Byl zaměřen na život sladkovodní a mořské fauny a její ochranu. Povídáním, soutěžením a tvořivou dílnou jsme si připomněli význam vody pro život na Zemi a její nedocenitelnou vzácnost.

 

Na duben připravilo MC Větrník u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy speciální program v dětském oddělení Městské knihovny v Rumburku. Touto akcí jsme se zapojili do celostátní kampaně Sítě MC „Křídla a kořeny naší rodiny“, čtení dětem však podporujeme trvale. Dětské knížky jsou ve Větrníku k dispozici neustále a rodiče mohou využívat možnosti jejich zapůjčování celoročně. Největší dubnovou událostí však bylo tradiční setkání s velikonočním Zajíčkem, který do Větrníku dorazil ve čtvrtek 17.04.2014 a svou štědrostí potěšil opravdu veliké množství dětí i jejich rodičů.

 

 

Plánovaná Stopovaná proběhla díky nepříznivému počasí až začátkem května. Za hojné účasti maminek, tatínků a dětí  jsme se v pondělí 05.05.2014 odpoledne vydali od Koupaliště po stopách lesních zvířátek. Prošli jsme údolím Pstružného potoka a přitom plnili různé zajímavé úkoly – k obrázkům zvířátek jsme hledali správné domečky, házeli šiškou do dálky, z přírodnin budovali obydlí pro lesní skřítky nebo zdobili kameny křídami.. Stejně jako vloni jsme doputovali na palouk u potůčku, odkud jsme nakonec jako pozdrav jaru a sluníčku pouštěli pampelišky po vodě.

To však není zdaleka všechno! V květnu nás čeká ještě celá řada zajímavých akcí. Těšíme se mimo jiné na Loretánskou noc, které se účastníme pravidelně a kde připravujeme malým i velkým návštěvníkům vyžití v naší tvořivé dílně. Dále spolu oslavíme dobrodružnou Cestou za pokladem Mezinárodní den rodiny - výprava na Dýmník patří mezi nejoblíbenější akce pořádané MC Větrník. Nově se pak zapojujeme do celosvětového Týdne respektu k porodu. Ve spolupráci s gynekologicko-porodnickým oddělením Lužické nemocnice jsme připravili v týdnu od 19.05.2014 festival věnovaný těhotenství, porodu a mateřství. Zásadní událostí však bude oslava Mezinárodního dne dětí a Světového dne rodičů s názvem Den dětí v Loretě, který připravujeme ve spolupráci s MC Koťátko na sobotu 31.05.2014.

 

 

Sobota 15. 02. 2014

MASOPUSTNÍ REJ

 

S radostí můžeme konstatovat, že i letošní maškarní karneval pro nejmenší, který se ve Větrníku koná v období Masopustu každý rok, naplnil veškerá očekávání a opět se skvěle vydařil. Účast všemožných pohádkových bytostí, strašidýlek a jiných masek byla veliká - toto sobotní dopoledne se v našem centru sešlo více než 60 lidí! A to už je v ne příliš velkých prostorách Judo klubu pořádný rej! Tradiční program byl navíc letos obohacen o dětskou diskotéku s Dádou, Jitkou a Andreou cheeky a tak bylo pěkně veselo. Děkujeme všem nadšeným maminkám, tatínkům, babičkám, tetičkám a jejich dětem za senzačně rozdováděné, společné dopoledne.

Máte-li nějaké vydařené snímky z této akce, budeme velice vděční za jejich poskytnutí do naší fotogalerie. Můžete je zasílat na email: vetrnik.rumburk@centrum.cz

Předem mnohokrát děkujeme! Váš Větrník

 

 

Národní týden manželství

Tisková zpráva ze dne 17.1.2014

 

 

 

 

 

Středa 18.12.2013

POCHOD SVĚTLUŠEK

Tradiční a jedna z nejsvátečnějších akcí MC Větrník - Pochod světlušek - měl tentokrát nový rozměr. Přizvali jsme totiž k jeho uspořádání i maminky z MC Koťátko. Přišlo jich sice po skrovnu, ale i tak přibyl další kousek z našich společných aktivit. Ve středu 18.12.2013 jsme se v 17 hodin sešli u rumburského bazénu a za svitu blikajících lampionů jsme se společně vydali ke kostelíku na Kopečku v Krásnolipské ulici. Zde jsme si spolu s dětmi zazpívali sérii vánočních koled a předali jsme nachystaná přáníčka pro Ježíška do tajné schránky. Poté už jsme byli očekáváni v čajovně Domečku na Kopečku, kde pro nás bylo nachystáno hřejivé a voňavé občerstvení se zimní pohádkou.

Pořadatelům z Domečku velice děkujeme za přátelské přijetí a vám všem přejeme krásné prožití Vánoc.

Váš Větrník

 

Čtvrtek 05. 12. 2013

MIKULÁŠ ve Větrníku

Mikulášská nadílka pro nejmenší

 

image

 

Jako každý rok, i letos dorazili Čert s Andělem a Mikulášem také do rumburského mateřského centra Větrník. Dobrotami obdarovali více než 20 maličkých dětí. Většina z nich se držela v bezpečí maminčiny náruče, ale některé se odvážily i blíže. Všechny však nakonec zjistily, že se nemají čeho bát. Větrník totiž navštěvují samé hodné děti a na ty je, jak známo, peklo krátké. Obavy nemusela mít ani návštěva z vedení města, s nebeskou výpravou si padla vyloženě do oka. Pana starostu Trégra a zastupitele pana Pospíšila potěšila hojná účast rodičů s nejmenšími dětmi stejně jako velký zájem o další programy MC – ať už ty tradiční nebo úplně nové, které v centru neustále přibývají. Skutečnost, že ani klienti ze Šluknova, Krásné Lípy, Varnsdorfu či Jiřetína pod Jedlovou dnes nejsou ve Větrníku žádnou výjimkou, je pro Větrník obrovským úspěchem a současně motivací. 

Poslední letošní velkou větrníkovou akcí bude vánoční Pochod světlušek. Tradiční lampiónový průvod do kostelíku na Kopečku proběhne ve středu 18. 12. 2013. Sejdeme se u rumburského bazénu v 16:30 hodin a společně se pak za svitu lampiónů vydáme do nasvíceného kostelíčku. V jeho podmanivé atmosféře si s dětmi zazpíváme vánoční koledy a přenecháme své vzkazy Ježíškovi. Potom již budeme očekáváni v Domečku na Kopečku, kde bude probíhat program Na Kopečku sněží. Nejen pro naše děti a rodiče zde bude nachystáno hřejivé občerstvení a zimní pohádka k tomu. Čeká nás kouzelná chvíle pohody, na jejímž konci si popřejeme krásné vánoční svátky a pak už se je vydáme prožívat domů.

 

Všem, kdo se s námi na Kopeček nedostanete, přejeme štědré Vánoce a budeme se na vás těšit v novém roce. Ať je rok 2014 pro všechny dobrý.  

 

 

Středa 20. 11. 2013

Háčkovaná odpoledne ve Větrníku

v MC od 15:00 hodin

 

Škola HÁČKOVÁNÍ s Denisou


Nyní již tradičně - ve středu odpoledne - probají v MC Větrník lekce háčkování s Denisou Dvořákovou, která naše centrum inspirovala na Loretánských slavnostech 2013.

O tuto křehkou ruční práci projevuje zájem řada maminek z našeho centra již delší dobu. Jaruška Michelová proto ihned zareagovala na dovednost paní Dvořákové a rozhodla se jí oslovit. Jelikož je Denisa úžasně pohotová a vstřícná, podařilo se jim domluvit novou spolupráci a společně vás nyní mohou zasvětit do základů háčkování. Jaruška se během dílny stará o příjemné zázemí, Denisa zajišťuje potřebný materiál a odborný dohled. Hned v první lekci jsme se s maminkami pustily do výroby dětských čepiček! Každá si mohla koupit přízi podle vlastní představy a s vypůjčeným nebo vlastním háčkem se rovnou dát do díla. Všechny se do tohoto úkolu vrhly s nadšením a dařilo se i úplným začátečnicím!

Na háčkované čepičky jsme navazovali i během dalších setkání. Nyní se ale věnujeme vánočním motivům - například háčkovaní andělíčci, hvězdičky nebo zvonečky jsou v této době víc než aktuální ...  Více inspirace naleznete třeba ZDE.

Rádi mezi námi uvítáme i vás! Upozorňujeme ovšem, že kapacita dílničky je omezená a doporučujeme proto zajistit si včasnou rezervaci. Buď přímo ve Větrníku nebo na telefonním čísle: 775 314 345

 

Děkujeme za pochopení a těšíme se na další setkání s vámi!

 

 

SVATOMARTINSKÝ TÝDEN

Od 11. do 14. 11. 2013

 

Již tradičně věnujeme ve Větrníku pozornost svatomartinskému svátku.

 

Znovu jsme si proto připoměli legendu Svatého Martina - patrona vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Podobně jako vloni jsme například s rodiči a dětmi vyráběli svatomartinské lucerničky - pod vedením Jany Tadičové v rámci výtvarných bloků dopoledního programu tohoto týdne. Ke svátku sv. Martina také nedomyslitelně patří i dobře vykrmená, upečená husa a jiné dobroty, a proto jsme se zaměřili i na besedování nad tradičními recepty.

V úterý 12. 11. 2013 proběhlo celodenní setkání rumburských mateřských center Větrník a Koťátko.

Nejprve jsme se dopoledne ve Větrníku všichni společně pustili do výroby vánočního betlému, který bude v adventní době vystaven v rumburské Loretě. Odpoledne jsme se pak sešli v Koťátku na římskokatolické faře, kde jsme si spolu s dětmi napekli martinské rohlíčky podle tohoto receptu. Nenechali jsme si ujít ani zajímavou besedu s Lenkou Soukupovou o pečení domácího chleba. Lenka nás zasvětila nejen do tajemství domácího pečení, ale nabídla nám i ochutnávku dvou skvělých chlebů. Nad nimi jsme se všichni svorně shlodli, že skutečně nemá konkurenci. Zkušená a sdílná Lenka nám jako dárek donesla žitný kvásek potřebný k pečení chleba a prozradila nám i svou inspiraci. A my vám jí nabízíme ZDE.

 

 

 

ZDRAVÝ ZOUBEK

Středa 13. 11. 2013 - od 09:30 hodin

 

 

Pokračování interaktivního programu pro rodiče s dětmi
s Mgr. Danou Křemenákovou.

 

Tento program vychází z výchovně-prevetnivního projektu Zdravý úsměv a jeho cílem je naučit děti předškolního a školního věku v České Republice správné technice čištění chrupu, obecné péči o orální zdraví, napomoci ke vzniku celoživotního návyku spojeného s péčí o dutinu ústní, podle možností ovlivnit i rodiče dětí tím, že se správný postup naučí, pochopí jeho význam a budou v čištění chrupu a ochraně orálního zdraví své děti podporovat. Zásadní roli v péči o chrup dítěte totiž hraje v současné společnosti rodina, proto chceme prostřednictvím tohoto programu zvyšovat informovanost o správné péči o orální zdraví i naše rodiče.

V tomto bloku se seznámíme se základními pravidly ústní hygieny, významem pravidelných preventivních prohlídek a zubním kazem. Vše bude prezentováno zábavnou formou tak, aby program zaujal i nejmenší děti.

 

 

HALLOWEEN PARTY

 

    

Pátek 01. 11. 2013 v MC - od 15:30 hodin


Oslava nejstrašidelnějšího dne v roce, která opět stála za to! Odpolední dílna s tradiční halloweenskou tématikou, dovádění ve velké tělocvičně při oblíbených soutěžích a současná proměna v hrůzostrašné bytosti pod rukama šikovných maminek... Promenáda strašidel a duchů i veselá diskotéka... To vše vyvrcholilo strašidelným průvodem při svíčkácch a vypuštěním halloweenských lampionů štěstí.

Více se můžete dočíst třeba v Děčínském deníku nebo 5+2 Děčínsko


 

 

Středa 16. 10. 2013

GYNEKOLOGICKÁ ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ

v MC v 09:30 hodin

 

Pravidelný interaktivní program Kroužky pro těhotné a novopečené maminky o přípravě na rodičovství a mateřství probíhá v našem MC celý rok každou středu dopoledne. Je zaměřený na těhotné ženy, které odborně a přátelsky provázíme celým těhotenstvím a prenatální péčí. Přitom plynule navazujeme pokračovacími kroužky pro novopečené maminky, během nichž se s čerstvými maminkami podrobně věnujeme poporodní péči a speciální péči o novorozence a kojence. Odbornou lektorkou těchto kurzů je porodní asistentka Mgr. Dana Křemeláková. Příprava na porod, nácvik modelových situací a jejich zvládání v praxi, usnadnění procesu porodu, osvěta v oblasti správné péče o novorozeně a kojence i správné stravy – každý, kdo se tohoto programu zúčastnil nebo zúčastní jistě rád potvrdí, jak je přínosný.

 

Tentokrát jsme rozšířili téma o gynekologická onemocnění se zaměřením na jejich prevenci a léčbu - informace vhodné pro každou ženu!

 

 

 

Čtvrtek 12. 09. 2013

BABÍ LÉTO S VĚTRNÍKEM

v MC v 15:30 hodin

 

Výtvarná dílna s letní tématikou - odpolední setkání a tvořivé vzpomínání na léto a moře před nadcházejícím podzimem...   Písek, kamínky, mušličky a provázky v inspirativních kreacích prohřejí váš domov.

 

Program pro rodiny s dětmi

 

 

Sobota 07. 09. 2013

POHÁDKOVÉ VAŘENÍ S VĚTRNÍKEM

v MC v 10:00 hodin

 

Výjimečné sobotní setkání u příležitosti zahájení nového školního roku. Využili našeho výchovného programu HRAVĚ a ZDRAVĚ a přivítali začátek školního roku s chutí a zábavou. Hlavním tématem totiž byly veselé svačinky. Inspiroval nás Snídaňovo - svačinový manuál ze zářijového Apetitu i čísla z předešlých ročníků. Pro děti jsme navíc nachystali projekci animované pohádky Ratatouille - o krysáku Remi, který se chtěl stát vyhlášeným kuchařem v pětihvězdičkové pařížské restauraci. Každý, kdo toto dopoledne dorazil si tedy přišel na své...

 

Fantazie má u nás dveře dokořán!

  Vítáme nový školní rok netradičně a s chutí! 

 

 

VÝSTAVA

Mateřského centra Větrník, MC Koťátko a Sítě MC

   DŘÍV NEŽ VYPUKNE POŽÁR

 

Mateřské centrum Větrník ve spolupráci s mateřským centrem Koťátko a Sítí mateřských center uspořádalo  společnou výstavu.

Výstava „kazuistika historie Větrníku je k vidění v ambitu rumburské Lorety a její vernisáž proběhla v sobotu 1. 6. 2013 v 10:00 hodin. Akce byla spojena s oslavou Dne dětí a nově i Světového dne rodičů.

V podmanivém ambitu Lorety se i přes nepříznivé počasí uskutečnilo sobotní dopoledne plné aktivit, zábavy, her i zajímavých informací. Kromě různých soutěží byl nachystán workshop ve formě výtvarných dílniček a malé občerstvení. Užilo si je na 120 účastníků! Mezi hosty nechyběli ani zástupci Sítě MC, Ústeckého kraje a vedení města. Samotná výstava potrvá do konce června 2013.

MC Větrník je v tomto roce zapojeno do celostátní kampaně Sítě mateřských center pod názvem Křídla a kořeny naší rodiny. Chceme společně upozornit na důležitost rodiny v současné době, kdy uprostřed požadavků na výkon, spotřebu a individuální potřeby ztrácí hodnota rodiny a vztahů jejích jednotlivých členů napříč generacemi. Letošní ročník kampaně propojuje dřívější jarní kampaně zaměřené na jednotlivé členy rodiny v jednu velkou prorodinnou kampaň a výstava s oslavou Dne dětí a rodičů je její důležitou součástí.

 

 

23. 05. 2013

HRAVĚ A ZDRAVĚ

Pokračování programu Zdravá Pětka, jehož cílem je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy a jejich přirozené implementaci do životního stylu. V květnovém setkání s Jitkou, Pavlínkou se zaměříme na svačinky z mléčných výrobků, které si vyrobí a vychutnají samotné děti. Zopakujeme si zásady potravinové pyramidy, její význam při správném stravování a nebudou chybět ani oblíbené - jedlé - soutěže.

V MC Větrník v 15:30 hodin                                                                                                   Vstupné 50,- Kč

 

17. 05. 2013

LORETÁNSKÁ NOC 2013

Vlastnoručně vyrobené lucerničky i škrabošky v naší výtvarné dílně doplnily krásnou atmosféru této noci. Můžete si ji připomenout i prostřednictvím naší fotogalerie.

 

15. 05. 2013

CESTA ZA POKLADEM

 

 

Cestou za pokladem - dobrodružnou celorodinnou výpravou na rumburský kopec Dymník, jsme si připomněli Mezinárdoní den rodiny, který se slaví právě 15.5. Tato akce se stala rovněž součástí celostátní jarní kampaně Sítě MC 2013, do které je zapojeno i naše centrum.

Více než 20 rodinek se sešlo v 15:30 hodin u Koupaliště v Rumburku, odkud se společně vydály směrem k Dymníku. Cestou budou děti postupně plnily nachystané úkoly. Nedaleko rozhledny Dymník pak děti s rodiči hledaly ukrytý poklad. Více prozradí naše fotogalerie.

 

 

 

13. 05. 2013

SEBEOBRANA
nejen před fyzickým napadením  

                       
Zahájení nového interaktivního programu našeho centra, jehož cílem je osvěta v neblaze rozšířené a přitom málo prezentované oblasti NÁSILÍ. Prostřednictvím besed ve spolupráci s Městskou policií v Rumburku a větrníkovou maminkou paní Šnekovou se společně seznámíme s typickými případy tohoto negativního jevu, jeho příznaky, příčinami i mýty. Pokusíme se objevit způsoby obrany a zjistit, kde také hledat pomoc. Mimo jiné dojde i na témata jako jsou: chování v kritických situacích, ohrožení dětí či domácí násilí.

Na besedy budou navazovat praktické ukázky sebeobrany pod vedením ředitele Městské policie, pana Václava Němečka.

 

06. – 10. 05. 2013

TÝDEN PRO MAMINKU  

                       
Blíží se den, kdy vzdáváme poctu našim maminkám, svůj původ má již ve starověkém Řecku a v Čechách se slaví na druhou květnovou neděli. V našem centru jsme si Dne matek připomínali v průběhu celého týdne. V rámci kampaně Sítě MC, do které je zapojeno i naše centrum, jsme se zaměřili na téma důležitosti mateřství v životě dětí. Ve výtvarných dílničkách jsme s dětmi vyráběli drobnosti a dárečky  pro maminku.                                  

 

06.05.2013

FIMO DÍLNA

odpolední výtvarná dílna pod vedením maminky Moniky Knapové

Fimo je velmi kvalitní modelovací hmota podobná moduritu. Po krátkém ručním hnětení se stává měkkou a poddajnou a dá se lehce modelovat (jako plastelína). Vytvářet různé předměty - postavičky, přívěsky, sponky, korálky, náušnice a šperky, těžítka a další - můžete v podstatě čímkoli... takže dárek pro maminku byl pro tuto dílnu tím nejvděčnějším tématem.

 

09. 05. 2013

MÁJOVÉ VĚNEČKY


Odpolední dílna s výrobou půvabných májových věnečků z recyklovatelného materiálu, které byly pro maminky tím nejhezčím dárkem k svátku.

 

 

26.04.2013

STOPOVANÁ V LESE

Začátek akce byl v 15:30 hodin u Koupaliště

 

 

Jarní dobrodružství v lese, kterým jsme uzavřeli větrníkový EKO týden věnovaný Zemi. Děti cestou rozkvetlým údolím plnily nachystané úkoly související s poznáváním a ochranou přírody. Na konci této cesty jsme společně vyrobili a utopili Morenu a konečně tak přivítali opravdové jaro. Díky senzačnímu počasí jsme si také užili první společný piknik na romantickém palouku. Více vám napoví  reportáž ve fotogalerii.

 

04.04.2013

HRAVĚ A ZDRAVĚ

Zdravá Pětka, kterým jsme se nechali inspirovat i u nás v centru, je unikátní celorepublikový vzdělávací program zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravého stravování. Lektoři Zdravé Pětky seznamují děti v rámci kurzu zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého stravování a stejně tak se o to pokoušíme i my v našem novém programu. Cílem každé lekce je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy a jejich přirozené implementaci do životního stylu. Pojďte si spolu s Jitkou, Pavlínkou a vašimi dětmi připravit hravou a zdravou, dubnovou ochutnávku. Seznámíme se při ní hlouběji s potravinovou pyramidou a jejím významem při správném stravování.

 

28.03.2013

PO STOPÁCH VELIKONOČNÍHO ZAJÍČKA

Tradiční větrníková Velikonoční oslava proběhla v MC

ve čtvrtek 28.03.2013 od 10:00 hodin.

Letošní Velikonoční stopování přilákalo rekordní počet natěšených dětí. Naší jarní akce se zúčastnilo  dohromady na 80 dětí a rodičů! I tentokrát si děti užily řadu oblíbených velikonočních radovánek - tvořivé malování perníčků, zdobení vajíček či vybarování velikonočních omalovánek. Živější děti si zase užily oblíbenou zaječí dráhu. K vidění i ochutnání byla slavnostní velikonoční tabule, kterou jsme si vystrojili z vlastnoručně vyrobených tradičních dobrot. Měla podobný ohlas jako helloweenská, což dokazuje i naše fotogalerie. wink Nejočekávanějším momentem celého dopoledne však byl příchod velikonočního Zajíčka se sladkou nadílkou.

Nakonec jsme ve Větrníku ještě přivítali vzácnou návštěvu. Naše pozvání přijal starosta Rumburku, pan Jaroslav Trégr, který dorazil společně s místostarostkou města, paní Alenou Winterovou. Oba představitelé vedení města tak měli možnost udělat si vlastní obrázek o tom, co MC Větrník je a není. Na vlastní kůži jsme totiž nedávno poznali, že představy zastupitelů města o činnosti našeho centra jsou mírně řečeno rozporuplné, a je proto nejvyšší čas k důležité sebereflexi. Pozvání pana starosty a oživení komunikace s vedením města je jejím prvním krokem. Rozhodně však ne posledním. Už nyní máme domluvenou řadu společných kroků, skrze které chceme dosáhnout nejen zvýšení celkového povědomí o činnosti Větrníku, ale především rozšíření jeho společenského významu a užitku. A to nejen pro rumburskou veřejnost.

 

21.03.2013

VELIKONOČNÍ DÍLNA

Zveme vás na tradiční Velikonoční výtvarnou dílnu, která proběhne v MC Větrník ve čtvrtek 21.03.2013 od 15:30 hodin.

Přijďte si s Jitkou vyrobit jarní a velikonoční dekorace na stůl nebo k ozdobení oken. Pro děti máme nachystané velikonoční omalovánky a výrobu veselé ovečky z popcornu. Současně náš prostor využijeme i k debatě nad tradičními velikonočními pokrmy a dobrotami tak, abyste mohli - inspirovaní námi  - u vás doma vystrojit Velikonoční hostinu se vší parádou. Skvělým pomocníkem nám bude jako vždy oblíbený časopis Apetit. Nezapomeňte proto vzít své oblíbené jarní recepty s sebou!
 

 

08. 03. 2013
MDŽ na Konírně
 

Netradiční oslava Mezinárodního dne žen se opravdu skvěle vydařila! Při vzpomínkách na staré dobré časy jsme si  užili spoustu zábavy a to i přesto, že v domluveném retro oblečku přišli jen dva odvážlivci. Více napoví naše fotogalerie.

wink

01. 03. 2013

MAŠKARNÍ KARNEVAL


Dlouho očekávaná celorodinná akce mateřského centra – tradiční rej masek.

Skutečně - i letos se nám podařilo zlomit rekord v účasti pohádkových bytostí, strašidýlek a dalších maskovaných druhů. Pátečního maškarního karnevalu  se zúčastnilo 30 dětí, i s rodiči se této akce z´zúčastnilo bez mála 80 lidí! Rej se vydařil naprosto senzačně, vaše nadšené ohlasy jsou toho jasným důkazem. Děkujeme všem, kdo jste přišli! Mohli jsme i díky vám společně obdivovat spoustu originálních a vyšperkovaných masek. Můžete se o tom přesvědčit i v naší fotogalerii.

 

18. - 20. 02. 2013
Prázdninový Větrník - ve znamení MASOPUSTU


Masopust je zhruba dvouměsíční období od Tří králů do Popeleční středy, kdy je dovoleno si pořádně užívat a hodovat. Pořádají se hostiny, tancovačky a mnoho lidí se těší především na zabijačky. Vrcholem masopustu je masopustní úterý neboli karneval. Samotné slovo karneval je odvozeno od slova carnival, což v překladu znamená maso (caro) a nabytí síly (valere). Je tedy jasné, že v tento den je doslova nutnost dobře a hodně se najíst. Masopustní úterý se v různých koutech republiky nazývá také jako šibřinky, fašank nebo ostatky. Do konce masopustu máte ještě téměř dva týdny, tak nabírejte síly třeba s naší úžasnou vepřovou pečení v mléce nebo s vepřovou roládou se dvěma druhy pepře. Nebo ochutnejte celé tradiční masopustní menu.
image


Postní období

Po karnevalu, v den Popeleční středy, je k snídani ještě dovoleno konzumovat mastné rohlíky a ti, kterým karneval nestačil, si mohou dopřát i kořalku. Ale k obědu už je maso zakázáno a alkohol taktéž. Vaří se čočka, vejce, krupice a je dovolen i sýr. Takovým obědem začíná postní období, které trvá čtyřicet dní a označuje se také jako příprava na Velikonoce. Půst je doslova odmítání příjmu potravy, ale v našich středoevropských podmínkách to znamená jídlo si po masopustním hodování pouze odmastit a odlehčit, ne se ho úplně vzdát. A ještě v jednom směru jsme si to usnadnili; postní čtyřicetidenní období se počítá od pondělí do soboty a netýká se nedělí, takže alespoň jednou v týdnu zhřešit můžete.


21. - 24.01 2013

TÝDEN PRO ZDRAVÍ A ENERGII

Nechte se spolu s námi inspirovat lednovým vydáním časopisu Apetit, který je tipy pro ZDRAVÍ přímo napěchovaný!

Zahřejeme se zázvorem, který je v tuto dobu ve vrcholné formě. Necháme si poradit, co jíst a vařit, když cvičíme nebo jak si vychutnat citrony. Můžeme se společně podívat, jak skvělá jídla se dají uvařit z méně obvyklých obilnin, jako je špalda, bulgur, quinoa nebo divoká rýže. Čemu ale jisto jistě neodoláte stejně jako my - je SKLENIČKOVÁNÍ! Nejde o společenskou hru, ale o trend, který se zabydlel nejen v kuchyních slavných šéfkuchařů. Občerstvením navrstveným do skla jednoduše ohromíte každého, včetně dětí.

 

Pátek 18.01.2013

BOBOVAČKA 

V pátek 18. ledna 2013 v 15:30 se společně sejdeme při naší tradiční a oblíbené zimní zábavě - na kopečku mezi podhájskými paneláky za novým hřištěm. Můžete se těšit na rozpustilé závody na bobech, saních, pytlích a všem ostatním co jezdí z kopce dolů. Všechny účastníky čeká spousta legrace a jako vždy - sladké odměny. wink

Přijďte se proto vydovádět s námi - moc se na vás těšíme! 

 

 

Středa 19.12.2012

POCHOD SVĚTLUŠEK

Jedna z nejoblíbenějších dětských akcí v roce proběhla ve středu 19.12.2012 od 17 hodin a jako vždy sklidila velký úspěch. Za svitu blikajících lampionů jsme od bazénu, kde byl sraz, společně došli do kostelíku na Kopečku v Krásnolipské ulici. Natěšené děti nás zde překvapily spontánně a o to dojemněji zazpívanými koledami. Dost možná, že se nám zrodí nový hudební soubor, talentů se ukázalo hned několik! winkDěti potom odevzdaly svá nachystaná přáníčka pro Ježíška do schránky, kterou v rozzářeném kostelíku našly. A pak už jsme se s chutí zašli zahřát horkým čajem, sušenkami a oříšky do přilehlé čajovny, kde probíhal zasněžený PROGRAM Domečku na Kopečku. Škoda, že jsme propásli zimní pohádku, ale i tak jsme prožili v provoněné čajovně příjemné a hřejivé chvíle. Větrníku se dokonce podařilo v zastoupení Andrey, Davida a Anitky úspěšně zasáhnout do soutěže o nejlepší vánoční cukroví a Na Kopečku získat - čtyřmi vybranými druhy - tři báječná druhá místa. cheeky Věříme, že v příštím roce si to nenecháte ujít ani vy ostatní!

Všem pořadatelům z Domečku ze srdce děkujeme za útulné zázemí, báječnou péči a vřelé přijetí.

Váš Větrník

Pátek 07.12.2012

ADVENTNÍ KONÍRNA

Netrpělivě očekávané posezení navazující na zdařilou Svatomartinskou ochutnávku, nyní v duchu mikulášském a adventním se opět vydařilo perfektně. Stoly se prohýbaly pod nachystanými dobrotami a voňavým pitím. Škoda jen, že tak brzy došel svařák. cheeky Za příjemnou atmosféru a perfektní servis děkujeme celému týmu andělů a čertic z Konírny.

 

Sobota 01. 12. 2012

ŠKRABOŠKA 2012

MC Větrník se zúčastnilo soutěže Vyrob si škrabošku vyhlášenou Městskou knihovnou v Rumburku. Vyhodnocení soutěže proběhlo v rámci Zahájení adventu pořádaného Městem Rumburk v sobotu 01.12.2012 ve 14:00 hodin v dětském oddělení Městské knihovny. Blahopřejeme všem tvořivým a především oceněným účastníkům a děkujeme touto cestou za přínosnou reprezentaci našeho centra.

 

Čtvrtek 29. 11. 2012

ADVENTNÍ DÍLNA

Před nadcházejícím Adventem jsme si na této tradiční dílně společně vyrobili nepostradatelné adventní věnce,  svícny a další tradiční dekorace připomínající čas a ducha blížících se Vánoc.
Děkujeme za vaši hojnou účast a báječnou atmosféru!

 

Středa 14. 11. 2012

DÍTĚ JAKO ŠANCE PRO TEBE


Pokud se rozhodnete cokoli u sebe či u svých dětí potlačit, aniž byste porozuměli, proč určitý model chování používáte, chystáte si veliký problém. Kdykoli cokoli nepochopíte a nezměníte přirozeným způsobem záměr, ale děláte, že věci jsou jinak, než jsou, ničíte sami sebe! Hledejte souvislosti. Pochopte "vychýlené" chování a poznejte, proč je používáte, co si tím nahrazujete či co si od toho slibujete. Nic není jen tak. Jsme moudré bytosti a máme duši a tělo. Cokoli změníme pouze navenek a uvnitř přitom nezměníme svoje záměry, to nedopadne dobře. Ztratíme se. Buďte sami sebou! Dovolte sobě i svým dětem přirozeně se projevovat.

Úryvek z knihy Tvoje dítě jako šance pro Tebe autorky Ing. Zdeňky Jordánové

Právě tato knížka a myšlenky její autorky jsou námětem další z besed s Martinou Neumannovou. ZRCADLENÍ je téma živé, všudypřítomné, aktuální a bezesporu inspirativní. Z tohoto důvodu jsme jej zařadili hned na začátek našich besed. Žádný z rodičů usilujících o pozitivní rodičovství by tedy na našem středečním setkání určitě neměl chybět. I proto, že bude oživeno příjemnou, očistnou meditací. Všichni jste srdečně zváni!
Začátek v 19 hodin v MC. Vstupné 50,- Kč

 

 

Pátek 9. 11. 2012

Ochutnávka svatomartinských vín na KONÍRNĚ


Sváteční posezení s ochutnávkou letošních svatomartinských vín se vydařilo víc než bezvadně! Padlo veškeré růžové víno, které bylo oravdu vynikající, jemné a voňavé. winkAle nepohrdly jsme ani svěžím, bílým Müllerem. O nachystaných pamlscích pak nelze psát jinak než v superlativech - pikantní česnekové jednohubky, křehké sýrové tyčinky a především pak Pavlínčiny šunkovo-zeleninové, palačinkové rolky zkrátka neměly chybu. Prostředí bylo naprosto perfektní - děkujeme moc, Andrejko! - účast nad očekávání vysoká a konstelace jedním slovem ideální. Není proto divu, že jsme rovnou na místě domluvily hned další akci, a tak si můžete do svých diářů poznamenat nové datum:

Pátek 7.12.2012 ve 20 hodin opět na Konírně. Tentokrát v duchu Mikulášském, jak jinak. devil
 


 

Celý týden od 05. do 9. 11. 2012

SVATOMARTINSKÝ TÝDEN


V uplynulém týdnu jsme se zaměřili na svatomartinskou tradici a připomenuli si její hlavní význam – posvícení. Protože jde především o období hodovní, zabrousili jsme mimo jiné do tradiční kuchyně a pokusili se společně nalézt například recept na nejlepší svatomartinskou husu či další tradiční pokrmy. Nechyběly výtvarné dílničky, při kterých jsme si vyrobili předměty a dekorace vycházející z této tradice. Největší úspěch měly půvabné lucerničky tety Jany. Nakonec jsme tento týden završili vydařeným pátečním posezením na KONÍRNĚ s ochutnávkou svatomartinských vín.
Po až Čt od 9 – 12 hodin

 

Svatý Martin z Tours - LEGENDA

Sv. Martin se narodil v Maďarsku jako synTribuna římské armády. V patnácti letech vstoupil také do armády a kolem roku 334 byl přidělen k posádce v Gaul (dnešní Amiens ve Francii).
Legenda říká, že jedné chladné noci v Amiens viděl promrzlého nahého žebráka. Svatý Martin neváhal a svým mečem rozetnul svůj plášť na dvě poloviny, z nichž jednu podal žebrákovi. Následující noci se mu zjevil Kristus, oděný právě do poloviny jeho pláště. Díky této události je vzýván na ochranu proti chudobě a tato událost měla za následek, že se dal pokřtít. O něco později, když mu bylo asi dvaadvacet let, byl z armády propuštěn, cestoval po celé Itálii a Dalmácii. Poté odešel do Francie, kde strávil většinu svého života, z toho deset let žil jako poustevník. Roku 372 přijal svatý Martin biskupský stolec v Tours. I po jmenování biskupem žil nadále jako mnich ve své chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier. Zemřel v 81 letech roku 397 v Candes u Tours.
V Česku se slaví jeho svátek 11. listopadu a je s ním spojeno rčení: „svatý Martin přijíždí na bílém koni“, což znamená, že má na jeho svátek napadnout sníh. Často se také peče martinská husa či martinské rohlíky. Ve Flandrech, jižních a severozápadních částech Holandska, katolických oblastech Německa a Rakouska se tento svátek často slaví průvodem, ve kterém je obvykle muž na koni představující sv. Martina někdy doprovázen svým pomocníkem. Průvod svatého Martina, jedoucího na koni městem, se v posledních letech pořádá i v Kroměříži a Jihlavě.

Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Nejčastěji bývá zobrazen na koni s půlkou pláště a žebrákem.

Vyzkoušeli jste?

 

    SVATOMARTINSKÁ HUSA                                                      HUSÍ VÝVAR

                nebo             

 

Nechte se stejně jako my inspirovat tradičními recepty Apetitu! wink

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

    02. 11. 2012 - pátek               Halloween párty          Sraz v centru od 15:30 hodin


HALLOWEEN PARTY


Oslava nejstrašidelnějšího dne v roce, která rozhodně stála za to! Na odpolední dílnu s dětmi sice ani nedošlo, ale to nikomu nijak zvlášť nevadilo.cheeky Tradiční helloweenské dýně totiž byly už nachystané a tak  jsme si jen doplnili nezbytné propriety. Děti dováděly ve velké tělocvičně při oblíbených soutěžích a mezitím se pod rukama šikovných maminek - malířek postupně proměňovaly v hrůzostrašné bytosti. Když se setmělo, vydali jsme se pak na strašidelný   průvod po svíčkách, na jehož konci na nás čekalo tajemné překvapení. Společně jsme totiž vypustili 10 halloweenských lampionů štěstí. Přálo nám ideální počasí a tak se i přes počáteční obtíže všechny nakonec vznesly na hvězdami ozářenou oblohu. A jak vám chutnal

      ČOKOLÁDOVÝ HŘBITOV                                nebo                                       PRSTY ZLÉ ČARODĚJNICE?

                                                 

 

Děkujeme všem duchům, úpírům, čarodějkám, bubákům, mumiím a dalším obludám za rekordní účast. Díky také statečným maminkám, tatínkům a především těm, kdo se aktivně podíleli na úspěšném pořádání této krásné akce! wink
 

 

aktualizováno: 21.09.2015 14:23:47